Pokud v rodině s dětmi chybí babička, která může kdykoliv pohlídat, přichází problém. V dnešní době, kdy jsou senioři aktivní i ve vyšším věku, babičky jsou na hlídání zkrátka ještě mladé nebo stále také pracují, nastává problém, komu svěřit své potomky, když jsou rodiče v práci. Ať už jde o prázdniny, kdy jsou děti doma nebo o vyzvedávání dětí z kroužků nebo ze školy – hlídání mladších dětí je zkrátka potřeba všude. Když už docházejí vlastní zdroje v podobě rodiny a přátel nastupují na řadu chůvy a hlídačky. Víte, čím se řídit při jejich výběru a na co si máte dávat největší pozor?
nesené dítě

Nejlepší je dát na doporučení druhých

Ať už se ptáte po okolí, oslovíte agenturu nebo hledáte na internetu, je dobré orientovat se podle předchozích zkušeností ostatních rodičů. Což není problém. Na internetu recenze najdete vždy, pokud se ptáte známých, jistě vám rádi vylíčí všechny své pozitivní i negativní zkušenosti a agentury vám na vyžádání také doporučení a recenze na své pracovníky dají. Máte se tedy podle čeho odpíchnout.
Pokud vybíráte chůvu na internetu, je výhodou to, že nabídky najdete po celé České republice a můžete si vybírat i podle ceny. Chůva není zrovna nejlevnější záležitost, a pokud hledáte paní, která vám vypomůže jen občas je zbytečné oslovovat agentury, které si berou více peněz. Naopak se agentury hodí oslovit v případě, že hledáte chůvu na plný úvazek a vaše děti by tak měla opatrovat pravidelně každý den. V tomto případě vám agentura usnadní mnoho práce, protože oni sami vám nabídnou jen takové chůvy, které splňují všechny vaše požadavky, pošlou k vám pracovnici, která má zkušenosti se stejně starými dětmi jako máte vy a máte jistotu, že jde o kvalifikovanou a zodpovědnou osobou. Zkrátka nevybíráte jen tak náhodně.
děti za křovím
Co je, ale asi úplně nejlepší, když může u vás dělat chůvu někdo, koho dobře znáte, například dcera nebo maminka rodinné známé, kamarádky nebo chůva, která skončila u sousedů, protože děti už odrostly. Zkrátka někdo, o kom už něco víte. Vždy je totiž i pro samotné děti lepší, když je s nimi někdo, koho už alespoň trošku znají z dřívějška. Pokud máte dítě seznamovat s cizím člověkem, který s nimi bude trávit hodně času, jděte na to pomalu a postupně. Dejte jim čas na seznámení a hned na prvním setkání nenechávejte děti s novou chůvou příliš moc dlouho.